A Fitoland Kereskedelmi és Mezőgazdasági Kft. sikeresen pályázott a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül meghirdetett „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú felhíváson a „Vegyszermentes gyomirtószer receptúrák kifejlesztése” című pályázattal.

A gyomirtás szükségszerűsége azóta fellépő és megoldandó feladat mióta az ember elkezdett növényeket termeszteni. A kézi módszerek mellett ma már gépi és elsősorban vegyszeres megoldások kerültek előtérbe. A vegyszeres gyomirtás a növénytermesztés minden területén elterjedt gyakorlat, kivétel ez alól természetesen a biogazdálkodás. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fenntartható gazdálkodás, a „szelíd” gyomszabályozás mindinkább előtérbe kerül.

Sok-sok tanulmány foglalkozott már ezeknek a vegyszereknek a káros hatásaival akár az élő szervezetekre, beleértve az embert is, akár az „élő” termőtalajra vonatkozóan.
Minden termesztési ciklusban tetemes mennyiségű gyomirtó szer került ki és kerül manapság is a termőföldekre, ehhez hozzáadódik a különböző kártevők ellen kijuttatott, szintén nagy mennyiségű insecticid. A gazdálkodók felismerték már rég ezt a problémát és igyekeznek tenni a fenntarthatóság jegyében. A Fitoland Kft. által fejlesztett technológiával, termékekkel ehhez az elgondoláshoz, szándékhoz adunk segítséget.

A természetes gyomirtó szer megvalósításának alapja azok a megfigyelések, hogy bizonyos növénytápok túladagolása esetén a növények olyan ütemű fejlődésnek indulnak, amelybe gyakorlatilag belepusztulnak. Ezen elv és ígéretes tapasztalataink alapján kívántunk kifejleszteni egy teljes mértékben természetes anyagokból összeállított gyomirtó szert.

A megvalósítási helyszín a Fitoland Kft. leányvári telephelye, amely kimondottan agrár környezetben helyezkedik el. Az itt létrehozott mobil-konténer munkahely és a környezet adottságai kiváló lehetőséget teremtettek a kutatás gyakorlati tevékenységének végzésére, a megfigyelések azonnali regisztrációjára, a szükséges eszközök, anyagok tárolására.

Az agrárkörnyezet lehetőséget adott a közeli kísérleti helyek kialakítására és a természetes környezetben való megfigyelésekre. A kísérleteket kis- és nagy felületeken, rét, legelő, szántóföld, nádas és egyéb parlagi területeken a Fitoland Kft. leányvári telephelyén és annak környékén folytattuk.

Megvalósítás lépései

1. A projekt előkészítési szakaszában össze kellett gyűjteni a jellemző adatokat a jelenleg alkalmazott gyomirtó szerekről, majd tanulmányozni kellett azok hatásait a gyomnövényekre, kultúrnövényekre és talajra egyaránt. Adatokat kellett gyűjteni az alkalmazott és alkalmazható természetes gyomirtási módszerekről azok anyagairól ill. vizsgálni kellett az ezekben rejlő fejlesztési lehetőségeket is.

2. A kísérleti szakaszban az előkészítési munkálatok eredményei alapján kiválasztásra kerültek azok a természetes növénytápszerek, kondicionáló szerek, termésnövelő szerek amelyek hatásait további vizsgálat alá vetettük. Azok összetevői alapján meghatározásra kerültek a szükséges alapanyagok és lehetséges feldolgozásuk. Itt elsősorban gyógynövények, gyógyvizek, természetes adalékanyagok jöhettek szóba.

Ebben a szakaszban sok feladatunk volt. Kiválasztásra került a kutatási helyszín, beszereztük a szükséges eszközöket és alapanyagokat, keverékeket állítottunk össze, amit kijuttattunk a kísérleti területekre. Talajmintákat gyűjtöttük, vizsgáltuk, eredményeinket dokumentáltuk, elemeztük. A kísérletek természetes és mesterséges körülmények között is elvégzésre kerülnek a vegetációs időszak minden szakaszában.

A kutatási munka eredményeként olyan totális gyomirtó szert sikerült létrehozni, amely csak természetes anyagokból áll és a környezetre semmilyen káros hatást nem fejt ki. A kis- és nagyüzemi mezőgazdasági alkalmazáson túl felhasználható zártkertek, közterületek, közintézmények, gyermek- és egészségügyi intézmények vegyszermentes gyommentesítésében is. Nagy segítséget nyújt a biogazdaságok terület előkészítő munkáiban és további működésében.

A természetes gyomirtó szer megvalósításának alapja azok a megfigyelések, hogy bizonyos növénytápok túladagolása esetén a növények olyan ütemű fejlődésnek indulnak, amelybe gyakorlatilag belepusztulnak. Ezen elv és ígéretes tapasztalataink alapján kívántunk kifejleszteni egy teljes mértékben természetes anyagokból összeállított gyomirtó szert.

A Fitoland Kft. az előállításhoz szükséges gyártási technológiáját sikeresen kidolgozta és megvalósította.

Kertészetünk jövőbeli célja, hogy felkészüljön a kifejlesztett anyag engedélyeztetésére, gyártására, forgalmazására hazai és nemzetközi piacokon egyaránt.